Poorman’s Pepperspray, 2000 (the Netherlands)

Bijna is het zover dat de politie van dat adembenemende en tranentrekkende pepperspray mag inzetten tegen, pakweg, tegenstribbelende demonstranten. Dus is het bijna zover dat actiebereid Amsterdam zijn antwoord klaar heeft. De autonomen brouwen hun eigen poor man’s pepperspray, van de resten uit de gaarkeukens. Voor bij Het Huwelijk, wellicht?
Vrije Keyser tv – jazeker, dat bestaat nog – liet ‘Kraker W.’ zaterdag onthullen hoe het maken van dergelijk armeluis-pepergas in zijn werk gaat. Heel simpel eigenlijk.

W. trok de koelkast van zijn rommelige krakerskeuken open en vond daar twee zakjes met de geschikte groene pepers: ‘Marie-Antoinetjes’ en een soort waarvan de naam hem was ontschoten. Je snijdt ze open en haalt de pitjes eruit.

”De rest gooi je natuurlijk niet weg, maar breng je naar de plaatselijke soupkitchen of volkskeuken. Je vraagt de soupkitchens en volkskeukens natuurlijk ook hun pitjes voor het plaatselijke actiewezen te bewaren,” benadrukte W.

Goed, die pitjes in een bakje vijzelen of anderszins fijnmalen en dan in de mixer. Daarbij een substantie met dertig procent alcohol: jenever is ideaal. Deksel op de mixer en die even goed zijn werk laten doen.

Dat laatste is van belang, want anders raakt de supersoaker verstopt. De supersoaker? Een enorm waterpistool, waarmee het goedje naar de politie moet worden gespoten. Het kan ook met een plantenspuit of zo’n vernevelaar voor schoonmaakmiddelen, natuurlijk.

Een en ander kan worden nagekeken op de instructievideo How to make a poor man’s pepperspray, te bestellen via een krakershoekje op internet: http://squat.net//poormanspepperspray/. Binnenkort kan daar ook meer informatie worden betrokken door het klikken op buttons als ‘De Pepers’, ‘De Waterpistolen’ en ‘Het Starterspakket’.

Uiteraard werd de materie in het krakersprogramma op Salto nog wat verder uitgediept. Zo boog hoofdredacteur Alex van Veen van actieblad Ravage zich over de ethische normen rond het gebruik van de spray tegen agenten.

Bij zo’n demo rond het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari is het legitiem als de politie zelf tot inzet van gassen overgaat, vindt Van Veen. Want preventieve aanhouding van demonstranten, waarop het wel weer zal uitdraaien, is onmenselijk. Bestrijd die ME’ers met hun eigen wapens!

Krakers-geschiedschrijver Eric Duivenvoorden kon de kijkers melden dat iets tussen molotovcocktails en pamfletten de machtige kraakbeweging in de jaren tachtig van de ondergang had kunnen redden. Nu ging die kapot aan de schisma’s rond de vraag hoeveel geweld mocht worden ingezet om de doelen te bereiken.

Een afgevaardigde van het Tactisch Autonoom Onderzoekscollectief vertelde – met vlekkerig beeld en vervormd geluid spannend onherkenbaar gemaakt à la Peter R. de Vries – hoe zijn elite-eenheid de boel in Italië was gaan testen. Daar was met gebruik van de spray de arrestatie van zeker twee activisten verijdeld.

Dat is nog maar het begin.

Vrije Keyser: camera, script, editing, interviews, concept